maandag 10 december 2007

La otra cara de Colombia

Kif Kif > Radio Kif Kif > Programma's > La otra cara de Colombia

Aflevering 1:
Deze serie over Colombia gaat van start met een persoonlijke inleiding van de Kifkif-reporter: wat had ze zo nodig te zoeken in Colombia? Dan een terugblik naar het verleden. Wie zijn de Colombianen?

Aflevering 2:
Ontvoeringen en de drugshandel zijn de twee grote geldmotoren achter de oorlog in Colombia. De guerrilla ziet ontvoeringen als een alternatieve belastingheffing. Maar ook om politieke druk uit te oefenen. En de coca, wordt iedereen daar rijk van? De Colombiaanse boeren betalen inmiddels een hoge prijs: het giftige glifosaat van het Amerikaanse bedrijf Monsanto wordt op nietsontziende wijze over al hun gewassen uitgestort.

Aflevering 3: De dodelijke maskerade
Alvaro Uribe Vélez werd in mei 2002 tot de nieuwe president van Colombia gekozen met de belofte hard op te treden tegen de rebellen. Met zijn beleid voor democratische veiligheid ontkent hij het bestaan van een binnenlands conflict met diepgaande sociale, economische en politieke oorzaken. Heel de bevolking moet zich scharen achter de Colombiaanse versie van de ‘strijd tegen het terrorisme’.Boerenzonen worden opgetrommeld voor het leger van boerensoldaten en elke zichzelf respecterende burger moet de gelederen van het informantennetwerk gaan versterken en ‘verdachte’ figuren aangeven. Maar of dit leidt tot een veilige democratie?

Aflevering 4: Ruim baan voor de indianenvrouwen!
Ruta Pacífica is een Colombiaanse vredeskaravaan met vrouwen in de hoofdrol. Daar waar vrouwen zich in zwijgen moeten hullen uit angst voor de kogel, daar baant deze Vreedzame Route een weg voor het woord en de solidariteit. In de zomer van 2005 trekt de vrouwenkaravaan naar Toribio en andere gemeenschappen van de Nasa-indianen, die altijd tussen twee vuren zitten. De Nasa-indianen in het Andesgebergte van Cauca dwingen respect af met hun vreedzame verzet, een verhaal dat 500-jaar oude wortels heeft. We horen de aanklachten en de eisen van de Nasa-vrouwen. En de Italiaanse pater Bonanomi uit Torib! io voert ons mee naar de verzetsgeschiedenis van de Nasa. De muziek is van een groep van Toribiaanse bodem: A’lucx, “zonen van de ster".

Geen opmerkingen: